Hoofdsponsor
Hengelsport Peter de Kock
Sponsoren
UL-Fishing
Catamayak / River2Sea / Emmrod / D.O.A.
Fly and Spin - Zwolle
Traditional Hengelsport - Ton Temming
Samosport
Lunkercity.nl
Next Level Fishing - Michel Oostdijk

Laatste verhalen

25 juni | Baarzen gekte 10 juni | Langs het kantje 31 mei | We zijn er weer
Startpagina instellen
Toevoegen aan favorieten
Baarsvissen Facebook
Baarsvissen.nl | de enige echt baarspagina van het land

Bass Assassin Curly Shad

Het voorjaar en de vroege zomer vormen samen een moeilijke periode voor de baarsvisserij. De vissen worden nu steeds actiever en komen langzaam maar zeker los, maar zijn meestal nog vrij moeilijk vangbaar. De baarzen kiezen hun ‘lunchmomenten' zeer precies en hebben ook een zeer specifieke voedselkeuze. Vers speldaas staat nu op het hoofdmenu. Hoe onze gestreepte vrienden toch te vangen zijn? Met veel geduld en superklein kunstaas!

De kleinste Curly Shad van Bass Assassin is een uiterst geschikt geschikt kunstaasje voor deze periode. Met een lengte van slechts 5 cm, van kop tot staart, kan dit stukje plastic als hapklaar brokje aan de baars worden aangeboden. En dat is precies wat we willen! De Curly Shad zal zelden gepakt worden uit agressie; meestal gebeurt het uit pure voedselnijd. Een baars die voor dit shadje gaat, neemt hem vrijwel altijd met volle overtuiging!


De Firmanaam zegt voldoende


De 2 inch Curly Shads van Bass Assassin: dé ultieme baarssnoepjes!

De Curly Shad wordt geleverd door de Amerikaanse kunstaasfirma Bass Assassin, een merk waarvan helaas relatief weinig kunstaas in de schappen van de hengelsportzaak terug te vinden is. De Curly shad is een model dat geleverd wordt in meerdere maten, en voor de duidelijkheid zeg ik nogmaals dat ik in deze review de ‘2 inch- versie' behandel. Dat er van een shad gesproken wordt kan wellicht verwarring veroorzaken, want wie naar de staart van de Curly shad kijkt, denkt eerder aan een klein twistertje. We zullen het beestje bij zijn naam blijven noemen en van een shadje spreken.

De Curly shad bestaat in meerdere kleuren, die stuk voor stuk op de site van Bass Assassin ( www.bassassassin.com ) bekeken kunnen worden. Voor helder water zijn natuurlijke kleuren als Pumpkin Seed, Crystal, Rainbow Trout en Black uitstekend in te zetten, terwijl fellere kleuren als Gold Shiner en Chartreuse Pepper de voorkeur krijgen in troebeler water.

De Curly Shads moeten gemonteerd worden op een loodkopje, alvorens ermee gevist kan worden. Geschikte gewichten voor deze loodkopjes variëren van 3 tot 7 gram. Erie- modelletjes kunnen gebruikt worden, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar ronde loodkopjes. Ik gebruik zelf – net als voor mijn Mann's shads van 7 centimeter – uitsluitend loodkopjes van SPRO, omdat deze vlijmscherpe en dunstelige haken van Gamakatsu hebben. En zulke haken zijn hard nodig! Ten eerste om goed in de bek van de baars te blijven zitten, en ten tweede om de kleine en kwetsbare shadjes te kunnen monteren.


Kleine loodkopjes met een vlijmscherpe en dunstelige haak bieden de perfecte begeleiding voor de Curly Shad

De Curly Shads zijn lang niet overal in Nederland verkrijgbaar, dus is het een kwestie van zoeken naar de beter gesorteerde hengelsportzaken. Voor een eurootje of vijf ben je de gelukkige eigenaar van 20 shads, want zoveel zitten er in een pakje. Kun je moeilijk aan de shads komen bij hengelsportzaken bij jou in de buurt, dan is bestellen wellicht een optie. Op de eerdergenoemde site, de er overigens erg overzichtelijk uitziet, kan bestaat die mogelijkheid.


Handige hersluitbare bakjes

Een groot nadeel van de kleine Curly Shads is de kwetsbaarheid ervan. Bij het monteren van het kunstaasje op de loodkop kan uitscheuren al een probleem vormen, en zeker wanneer de shadjes een aantal keren gegrepen zijn beginnen ze per definitie ernstige ‘slijtage' te vertonen. Het staartje hangt er dan meestal slapjes bij. De oplossing is doodsimpel: vervang de shadjes regelmatig.

Er resten mij nog enige woorden over het vissen met de Curly shads. Waar doen we dat, om te beginnen? Zijn er plekken en watertypen met een voorkeur te noemen? Zelf heb ik ervaren dat kades en jachthaventjes een prima plaats zijn voor dit kunstaasje. Verticalend kan op deze plekken de Curly Shad ingezet worden, maar ook werpend langs de steile kanten en langs de steigers is vaak vis te vinden. Vis het shadje met kleine sprongetjes over de bodem binnen, en geef af en toe een fellere haal, zodat het shadje een grotere sprong maakt. Met een loodkopje van drie gram is de Curly Shad ook op ‘half water' of in de oppervlakte te vissen. Ernst Schrijver ving vorig jaar een mooie serie roofbleitjes op de laatstgenoemde manier. En naast het feit dat hiermee bewezen is dat deze methode werkt, blijkt er uit dat ook deze vissen dus prima te vangen zijn met de Curly Shadjes!

Kort samengevat kan ik stellen dat de 2 inch Curly Shad een weergaloos stukje kunstaas is voor de baarsvisserij. Gevist met dunne lijnen en een lichte uitrusting moet iedereen hiermee vroeg of laat de baars aan de schubben kunnen komen!


Een bewezen vanger!

Met vriendelijke baarsgroeten,

Bard Borger

Google Analytics